Modern kemencék

Modern kemencék

Kemencét otthonra, de milyet?1416727592_fenykep1413

A véleményem, hogy aki nagy kemencét épít az kevésbé használja. A nagy méret sok tűzifát igényel és sok idő mire felfűt. Sokan a méretet ahhoz szeretnék igazítani, hogy egy kisebb malac beleférjen… Talán 5 évente egyszer akar valaki egybe malacot sütni… vagy egyszer se.

Magamnak egy fatüzelésű pizzasütő kemencét építettem, annak is egy kicsike verzióját. A kemence sütőterének formája félgömb, anyaga samott. Felfűtés csupán 1-1,5óra és mindezt 12-15kiló fával. Én 2-3 alkalom után tökéletes pizzát sütöttem…

Pizza sütés

Pizza recept:

Nekem már a könyökömön jött ki a sok recept és okosság amivel tele van az internet, ami bevált az a 6dl víz, 1kg liszt, 2dkg élesztő, 1.5tk só, 1tk cukor, 2tk olíva olaj.

A lisztet átszitálom és a felfuttatott élesztőt, mindennel együtt kézzel meggyúrom (kb 8-10percig). A tésztát letakarom fóliával és kelesztem másfél órát. A megdagadt cuccot visszanyomkodom és berakom a hűtőbe egy napra. (a tésztának jó ha áll legalább fél napot, ha ki akar dagadni a tálból, akkor nyugodtan tessékeljük a helyére)

A szósz egyszerű bolti paradicsom sűrítmény, amit főzés nélkül kenek a kinyújtott pizzára. Feltét nem olyan szegényes, mint az olaszoknál és nem is túl sok… Mindenki nézegesse a youtube videóit hogy kell nyújtani meg dobálni a tésztát, én is onnan lestem néhány trükköt.

Íme az én kis videóm:

https://youtu.be/XplgjgYEh00
https://youtu.be/GErjcBkf-BE