Modern kemencék

A véleményem, hogy aki nagy kemencét épít az kevésbé használja. A nagy méret sok tűzifát igényel és sok idő mire felfűt. Sokan a méretet ahhoz szeretnék igazítani, hogy egy kisebb malac beleférjen… Talán 5 évente egyszer akar valaki egybe malacot sütni… vagy egyszer se.
Magamnak egy fatüzelésű pizzasütő kemencét építettem, annak is egy kicsike verzióját. A kemence sütőterének formája félgömb, anyaga samott. Felfűtés csupán 1-1,5óra és mindezt 12-15kiló fával. Én 2-3 alkalom után tökéletes pizzát sütöttem…
Pizza recept:
Nekem már a könyökömön jött ki a sok recept és okosság amivel tele van az internet, ami bevált az a 6dl víz, 1kg liszt, 5g élesztő (IGEN 5gramm), 30g só, 1tk olíva olaj.
A lisztet átszitálom és a felfuttatott élesztőt, mindennel együtt kézzel meggyúrom (kb 8-10percig). A tésztát letakarom fóliával és kelesztem másfél órát. A megdagadt cuccot újra átdolgozom kicsit és hagyom 8-10 órára szobahőmérsékleten (a tésztának jó ha áll legalább fél napot, ha ki akar dagadni a tálból, akkor nyugodtan tessékeljük a helyére).
A szósz egyszerű bolti paradicsom sűrítmény, amit főzés nélkül kenek a kinyújtott pizzára. Feltét nem olyan szegényes, mint az olaszoknál és nem is túl sok. Lényeg a sorrend vagyis a tésztára először a szósz, azután a sajt és minden más erre rá. Mindenki nézegesse a youtube videóit hogy kell nyújtani meg dobálni a tésztát, én is onnan lestem néhány trükköt.
Íme az én kis videóm: