Cserépkályha átrakás

A cserépkályhákat 15-20 év után át kell rakni, ugyanis belső anyagai elöregednek, elhasználódnak, illetve a járatrendszerében lerakódott korom huzatproblémákat, dugulást okoz . Ilyenkor az egész szerkezetet lebontom, csempéit darabonként kipucolom, a tűzteret és a járatrendszert alkotó anyagokat újra cserélem.
Az átrakás ára függ a kályha méretétől és attól, hogy milyen belső rendszert alakítok ki (lehet könnyű építésű, vagy közép építésű és akkor tele lesz pakolva samottal), esetleg tovább borsozhatják az árat, ha bio vagy öko tűztérrel építem, hidegindító szeleppel látom el, tűzterét speciális samott ragasztóval építem, vagy külső levegő ellátást alakítok ki.
A munkafolyamat során maximális figyelmet szentelek a kályha környezetének megóvására, tehát a megfelelő védelemmel látom el az adott helységet (takaró fóliák, kéményen keresztül történő por-elszívás bontáskor…). A cél minél kevesebb porral, kosszal, rumlival járjon a munka.
Átrakásra szoruló kályha jelei: – Eltelt 15-20évaz építés óta. – A tűztér samottjai kitöredeztek, takarólapjai megrepedtek vagy belepotyogtak a tűztérbe. – Tüzelőajtó feletti samott (homlokfal) ugyancsak törött vagy repedt. – Koromlerakódástól járatrendszere annyira beszűkült, hogy vissza füstöl vagy már nem húz úgy, mint régen. – Kályhacsempéi néhol lötyögnek, mozognak…
Megjegyezném, minden eset egyedi és attól, mert egy kályha öreg, még nem biztos, hogy át kell rakni. Raktam már át cserépkályhát ami túl volt a 30-on és szerintem kibírt volna még vagy 5-6 évet. ennek az ellenkezője is megesett, egy 4 éves kályhát kellet átraknom, mert a tűztere feladta a harcot.