Fürdődézsa

Fürdődézsa

Otthoni fürdőzés egy fatüzelésű fürdődézsában nagyszerű élmény. Viszont a felfűtése okozhat kellemetlenséget nekünk és szomszédainknak.

A gyári dézsakályhák általában rozsdamentes lemezből készülnek egyéb bélés nélkül. A tüzelés során rengeteget lehet vele füstölni, kellemetlen pillanatokat okozva ezzel a közelünkben lakóknak. Alapvetően az történik, hogy a kályha fontos részei víz alatt vannak és folyamatos páralecsapódás van a tűztérben. Ez a pára a tűztér alján összegyűlve áztatja a tüzelőanyagot, ami így rossz hatásfokkal és nagymértékű füst termeléssel jár. A dézsakályha tűzterének kisamottozásával és a megfelelő tüzeléstechnikával a következő eredmények érhetők el: A kályhában hamar kialakul egy ideális hőmérséklet, a samottozásnak köszönhetően a tüzelőanyag nem áll vízben, kevesebb füst termelés, kevesebb felfűtési idő, kevesebb tüzelőanyag.

 

A kisamottozott kályha felfűtéséhez 4-6cm átmérőjű fahasábok az ideálisak, amit a képen látott módon rendeztem el és gyújtottam meg. 

A kályha fedelét mindaddig teljesen nyitva hagyom, amíg a tűz magától el nem indul a kémény irányába (ez kb. 15 perc).

Ekkor a fedéllel elfedem az adagolónyílás felét.

Jobban elzárni csak akkor, mikor a tűztér megfelelő hőfokú (a begyújtástól számított 40-50 perc után).

Még ekkor is érdemes a hagyni 1-2 centis rést a beadagolónyíláson (levegőnyíláson felül). A fa utánpótlást úgy végeztem, hogy folyamatosan lobogó lánggal égett a tűz egyszerre 4-5 hasáb égjen).

A számításokat nem részletezem, csak a lényeges eredményeket. Egy 180cm átmérőjű dézsa vizének 30 fokkal történő melegítéséhez kb. 45kg fa szükséges. Amennyiben a tűzifát megfelelő méretűre hasítjuk, akkor kb. 4 óra alatt növelhető a vízhőfok az előbb említett értékkel. Vastagabb hasábok használatával 1 órával tovább tartott a felfűtési idő. A teszthez természetesen két éves száraz fát használtam és képes voltam az egész tüzelést szinte füstmentesen megvalósítani.