Tömegkályha vagy Cserépkályha

Tömegkályha vagy Cserépkályha

Bizonyára sokan hallottak már a tömegkályhákról, vannak akik ezekre a kályhatípusokra esküsznek és megannyian akik cserépkályha pártiak. 11Mindkettőnek van előnye illetve hátránya a másikkal szemben. Három éven keresztül üzemeltettem otthonomban egy hagyományos cserépkályhát, idén viszont a helyére egy orosz nehézépítésű téglakályhát építettem. A két fűtőtest ugyanolyan teljesítményű, tehát mindent megtettem azért, hogy változatlanok maradjanak a körülmények. Egyenlőre a tömegkályhán még a szárítófűtést csinálom, de az első tapasztalataim igen jók. Várok még 1-2 hónapot, hogy minél több információhoz jussak. Folytatás hamarosan…

Három hónap használat után a tapasztalataim: A cserépkályhához képest a fűtési ciklusa jóval hosszabb, egy begyújtással 18-24 órán keresztül egyenletesen sugározza a meleget. A napi tüzelőanyag mennyiség egyszerre égethető el benne, tehát elég a napi egy begyújtás, de én a nagy hidegekben napi két begyújtást csináltam, ezzel egyenletesebb volt a kályha hőleadása. A fűtendő helység hőmérsékletének ingadozása sokkal kisebb, kb. 2fok. Ez azt jelenti, hogy felfűtéskor 21-22fokot lehet mérni és 24óra múlva 19-20fokra hűl. Megjegyezném itt azt, hogy kinek mennyi a hőigénye (mi 21fokban boldogan élünk), illetve kinek milyen szigetelése van a házon és milyenek a nyílászáróik. A kályha hamuzása 5-12 naponta szükséges (cserépkályhámat hasonló időközönként hamuztam). Napi 17kg fa elégetésével egy hét alatt kb. 5 liternyi hamu keletkezik. Nekem a sütő (másodlagos égéstér) hőfoka felfűtéskor 210-240fokra melegszik. Folytatás hamarosan…

Felmerült bennem néhány kérdés mielőtt a tömegkályhát megépítettem, ezek a kérdések választ adhatnak másoknak is.

1. A másodlagos égéskamrában tovább égnek a gázok és így 2-300 fokkal magasabb hőmérsékletet égéskor. -Egy jól megépített sima tűztérben is képesek vagyunk ezt a hőfokot produkálni. Az tény, hogy a másod égéskamrának komoly szerepe van. Kialakítása és mérete fontos, de nem igaz az a misztikum, hogy ott újragyulladnak a gázok és ezzel 300 fokkal magasabb hőfokon ég a fa.

2. A tömegkályha nem a mi klímánkhoz való. -Nekem nem tűnt fel, hogy a kályhám szabályozhatatlan. Nézzünk meg egy cserépkályhát, mondjuk, hogy 12 órás fűtési ciklussal rendelkezik. Ugyanekkor a tömegkályhánk 24 órás fűtési ciklusú… kérem szépen ki az aki fél nap alatt szabályozni akar egy fatüzelésű kályhát. Az itthoni klíma biztos olyan, hogy reggel -10fok van és hipp-hopp délben +27fok. Az idei tél változékony volt, mégse okozott gondot nekem, hogy az orosz téglakályhám túl sokat vagy keveset fűtött volna. (A cserépkályha és a tömegkályha között egy évig egy osztrák légréses cserépkályhát üzemeltettem, de ez egy másik beszámoló lesz.)

Legyen szó cserépkályháról vagy téglakályháról, mindegyiket az adott házhoz, helyhez kell méretezni. Nagy probléma az, hogy az internet tele van téves információkkal. A téglakályhák soha sem fognak akkora népszerűségre szert tenni, mint a kandallók vagy a cserépkályhák, ez üzlet és politika. A téglából épült kályha rontja a kályhacsempe és tűztérbetét gyártók piacát.

Videó az építésről: